Novinky a výzkum

Novinky ze světa SEO a online marketingu – leden 2023

4 minuty čtení
31. 1. 2023
Obsah

Další přehled SEO novinek je tady! Pojďme se společně podívat na to nejdůležitější, co se v lednu událo. V tomto díle se věnujeme Google aktualizacím, úniku dat Yandexu, investování Microsoftu do ChatPGT a mnoha dalším užitečným návodům a zajímavému čtivu.

Google Optimize končí. Co teď?

Google Optimize je užitečný nástroj pro tvorbu A/B testů pomocí úpravy stránky po načtení či redirectu. Dokáže vylepšit konverzní schopnost webu a zvýšit celkovou spokojenost jeho návštěvníků. Google se však rozhodnul provoz služeb Google Optimize a Optimize 360 ukončit. Pokud v současné době službu Google Optimize používáte, můžete klidně s experimenty pokračovat až do 30. září 2023, tedy do jejich zániku. 

Společnost Google zároveň oznámila, že pracuje na A/B testování přímo v Google Analytics 4 pro zlepšení uživatelské zkušenosti jednotlivých webů. 

 

Yandexu unikl zdrojový kód

Úložiště zdrojového kódu společnosti Yandex obsahující více než 21 000 hodnotících faktorů uniklo údajně z rukou bývalého zaměstnance. Je důležité zmínit, že se nejedná pouze o Yandex vyhledávání. Týká se to také například služeb Maps, Mail, Taxi, Pay či “SkyNetu”, o kterém se zatím na veřejnosti moc neví. Bez patřičného kontextu a relevantních dat se dá jen těžko usoudit, jak to všechno vlastně funguje

Na sociálních sítích již však koluje celá řada domněnek a mýtů kolem tohoto tématu. Je třeba tak pamatovat, že Yandex není Google. A SEO specialisté by spíš měli tento uniklý zdrojový kód využít jako hodnotnou informaci pro pochopení toho, jak moderní vyhledávače vlastně fungují a na základě čeho jsou postaveny. 

Dokumentace Yandexu rozděluje 3 hlavní hodnotící faktory (z hlediska řazení výsledků vyhledávání): statické, dynamické a ty, které jsou specifické pro jednotlivá vyhledávání uživatele a způsobu jeho provedení. Hodnocení Yandexu se tak skládá z desítek tisíc faktorů a přizpůsobuje se každému vyhledávacímu dotazu

Pokud vás toto téma zajímá a chtěli byste se o něm dozvědět více, doporučuji navštívit skupinu SEOloger na Facebooku, kde Filip Podstavec přehledně shrnuje vše důležité. Nebo se podívejte na tento obsáhlý článek na Search Engine Land, ve kterém se Michael King věnuje tomuto tématu mnohem podrobněji.



Ještě jste nestihli otestovat Marketing Miner v praxi? Vyzkoušejte naše Profilery a získejte rychlý přehled dat o daném klíčovém slovu či webu.

 

Přehled hodnotících faktorů Google

Většina článků o hodnotících faktorech, které ovlivňují pozice webu ve vyhledávání na Googlu, naznačuje, že jich existuje nejméně 200. Nebo tak to alespoň Google naznačoval v roce 2009…

Teď tu máme rok 2023 a od té doby se tento vyhledávač výrazně zdokonalil. Dokonce nyní známe i několik potvrzených faktorů řazení, které do určité míry ovlivňují výsledky ve vyhledávání. 

Které hodnotící faktory jsou oficiálně potvrzené, a které jsou jen fámy? Tento podrobný přehled od Brada Smithe shrnuje všechny potvrzené hodnotící faktory, fámy a naprosté mýty. 


Prosincové Google aktualizace jsou nyní ukončeny

Dne 12. ledna 2023 Google potvrdil, že prosincový Helpful Content Update a Link Spam Update byly dokončeny. Jednalo se o snahu zlepšení kvality výsledků ve vyhledávání na globální úrovni a ve všech jazycích. 
chatgpt

Microsoft chystá začlenit ChatGPT do vyhledávače Bing

Ve snaze konkurovat vyhledávači Google a dalším gigantům začala společnost Microsoft zkoumat možnost integrace populárního chatbota ChatGPT do vyhledávače Bing. Uživatelé by tak mohli na některé dotazy získávat odpovědi ve formě textových výstupů, na jaké jsou z ChatGPT zvyklí. Microsoft zatím nezveřejnil konkrétní finanční částku, ale proslýchá se, že investice se pohybuje okolo 10 miliard dolarů ve snaze urychlení průlomového objevu v oblasti umělé inteligence, která by měla být přínosem pro celý svět.

 

Nová verze vyhledávání na Seznamu

18. ledna Seznam nasadil novou verzi vyhledávání, která může vést k velkým změnám v pořadí nalezených výsledků. Tato velká aktualizace zatím nemá žádné označení a interně se nazývá jako “vsáknutí vektorů”. Zdá se, že tento název se odvíjí od procesu změn, které proběhly ve hlubších vrstvách vyhledávání produkující nové signály (např. vektorové). 

Dušan Janovský na Twitteru proběhlé změny popisuje takto: 

Hlavní změna proběhla na nejhlubší vrstvě výběru kandidátů v komponentách předvýběru, které ještě nevyhodnocují relevanci, ale jenom k dotazu vybírají vhodné dokumenty pro další vyhodnocování. Podstatou změny bylo vnitřní spojení (vsáknutí) různých metod výběru. [...] 

 

Protože změny proběhly na hlubokých vrstvách vyhledávání, které také produkují nové signály (např. ty vektorové), bylo potřeba vytunit nebo přeučit i spoustu komponent relevance na vyšších vrstvách. Všechny relevanční modely jsou nové, a tak očekávám změny ve výsledcích velké. Jedná se o klasický infrastrukturní projekt, jehož cílem není bezprostřední zaměření na nějakou vlastnost vyhledávání pro uživatele. Spíš je to odrazový můstek pro další zásadní rozvoj….


Více informací naleznete v tomto vlákně na Twitteru: https://twitter.com/janovsky/status/1615731215184834566 

Martin Kirschner ze Seznamu také uvedl, že nás do konce března čeká ještě jedna velká aktualizace, která zasáhne všechny dotazy.Seznam aktualizace

Marketingové čtivo

Co nás čeká v SEO pro rok 2023?

Co nás čeká v SEO pro rok 2023 a do jaké míry tento obor ovlivní umělá inteligence? Na to se Proficio zeptalo předních SEO specialistů. V tomto článku si můžete přečíst i názory a zkušenosti například Filipa Podstavce, Zdeňka Dvořáka, Martina Šimka a dalších.


Online marketingové trendy 2023: Metaverse, influenceři a krátká videa

Agentura Besteto sepsala čtyři marketingové trendy, na které se v tomto roce můžeme zaměřit. Ať už přeferujete se v marketingové strategii držet osvědčené klasiky nebo experimentovat s trendy, je dobré mít o aktuálním dění v online světě přehled.


Organic search traffic in Google Analytics 4

Chcete vědět, jak měřit organickou návštěvnost v Google Analytics 4? Tento užitečný průvodce obsahuje všechny otázky a odpovědi, které potřebujete k efektivnímu měření SEO a obsahového marketingu.


ChatGPT won’t replace Google Search (yet)

Kdo ještě na sociálních sítích neslyšel o chatu s umělou inteligencí, ChatGPT?

Ačkoli Google bude i nadále dominovat mezi vyhledávači, je dost pravděpodobné, že se aktuální způsob vyhledávání nepředvídatelně změní. A to díky současnému trendu vytváření obsahu na web prostřednictvím ChatGPT, který je zatím nespolehlivý a často šíří i mylné informace. Tato situace tak zřejmě bude mít za následek i významné úpravy algoritmů. 


9 tips to get the full SEO benefits of long-tail keywords

Vytváření obsahu pro long-tail klíčová slova je často opomíjenou taktikou. Přitom se často jedná o rychlé pokrytí dotazů s malou konkurenčností. Tyto menší výhry také mohou vést ke skvělým dlouhodobým výsledkům. Pokud se chcete dozvědět praktické tipy a výhody používání long-tail klíčových slov pro SEO, doporučuji vám si tento článek přečíst.


The State of Technical SEO Report 2023

Agentura Aira společně se zahraniční komunitou Women in Tech SEO společně vydaly tento report o stavu technického SEO v roce 2023. Naleznete zde pár zajímavých zamyšlení a informací z praxe. Dozvíte se například i kolik SEO specialistů A/B testování vlastně provádí nebo jak velký vliv technické SEO má. 

Komentáře






}


Vyzkoušet zdarma