Copywriting

Jak zjistit, které titulky vám Google přepisuje + ŠABLONA

4 minuty čtení
13. 9. 2021
Obsah

V poslední době je v SEO komunitě asi nejdiskutovanějším tématem automatické přepisování titulků ze strany Google pomocí machine learningu. Automatická změna titulku ze strany Google může mít zásadní vliv na změnu CTR (míry prokliku) na konkrétní výsledek vyhledávání.

V tomto návodu se proto podíváme na to, jak objevit, které titulky vám ve výsledcích vyhledávání Google přepisuje proti vašemu originálu.    

Připravili jsme i ukázkovou šablonu v Google Sheets, která vám na základě vložených dat z MM porovná titulky a zobrazí ty, které Google přepsal. 

Pojďme na to! 

VIDEONÁVOD:

1. Stažení dat z profilerů 

Na začátku potřebujeme seznam klíčových slov, na která se zobrazuje náš web ve výsledcích vyhledávání. Pro tato klíčová slova potom získáme titulky z výsledků vyhledávání na Google.

Klíčová slova, na která se zobrazuje váš web v organických výsledcích, si můžete stáhnout z Website profileru ze sekce Viditelnost ve vyhledávači (na vrchu je třeba mít zaškrtnuté rozšíření Organic). Tuto analýzu budeme dělat pro web dedoles.pl.

Viditelnost dedoles.pl v organic

Celou tabulku s daty si stáhneme do Excelu pomocí tlačítka Stáhnout data, které se nachází vpravo nad tabulkou. 

Stažení klíčových slov z profilerů

Jakmile máme data stažená, tak si otevřeme daný excelový soubor a zkopírujeme všechna klíčová slova, která se nacházejí ve Sloupci A

Tato slova budeme v dalším kroku vkládat do mineru Pozice ve vyhledávačích, který nám stáhne titulky, které aktuálně Google používá ve vyhledávání.

2. Získání titulků z Google vyhledávání

V Marketing Mineru klikněte vpravo nahoře na tlačítko Vytvořit report, následně zvolte Klíčová slova a vložte na vstup všechna klíčová slova, která máte zkopírovaná z daného excelového souboru. 

Zvolte trh, pro který chcete tento report zpracovat (v našem případě pro dedoles.pl to bude Polsko). 

Vložení klíčových slov

Následně klikněte na tlačítko Další krok

Zaklikněte miner Pozice ve vyhledávačích a specifikujte vaši doménu (v našem případě dedoles.pl

Už zbývá pouze kliknout na tlačítko Získat data.

Zatímco se nám získávají data, přejdeme na krok č. 3.

3. Získání aktuálních titulků ze stránky  

V tomto kroku potřebujeme získat titulky, které jste si nastavili vy na stránce a které byste chtěli, aby Google zobrazoval ve vyhledávání. 

Vrátíme se tedy do toho našeho excelového souboru, který jsme stáhli z profilerů, a zkopírujeme si ze Sloupce B všechny vstupní stránky

Opět přejdeme v MM na tlačítko Vytvořit report a zvolíme URL, kde na vstup vložíme všechny tyto zkopírované vstupní stránky

Zvolíme opět správný trh a v dalším kroku zvolíme miner Analýza obsahu, který nám získá aktuální titulky, které máme na těchto vstupních stránkách nastavené. Následně nám už jen stačí kliknout na Získat data.

Analýza obsahu

4. Vložení dat do šablony

Jakmile reporty v MM doběhnou, stáhneme si je pomocí tlačítka Stáhnout Excel, které se nachází vpravo. 

Otevřete si tuto ukázkovou šablonu, kterou jsme pro vás připravili, a klikněte vpravo nahoře na Soubor -> Vytvořit kopii

Vytvořit kopii Google title rewrite checker

Následně si ze stažené Excel souboru pro Obsahovou analýzu zkopírujte všechna data (kromě prvního řádku s názvy sloupců) a nahraďte jimi data, která se nacházejí v šabloně v listu Content Analysis

První řádek šablony nechte zachovaný. Data vkládejte až od buňky A2.

TIP: Doporučujeme před vložením dat z Excelu odstranit data, která se v tom listu už nacházejí (kromě názvů sloupců), protože počet řádků, které vložíte, může být méně než počet řádků, které se už v tom ukázkovém listu nacházely. 

Po vložení dat by to mělo vypadat zhruba takto: 

Ukázky google spreadsheetu na porovnání změn titulků

Stejně tak potom zkopírujte data i z Excelu pro miner Měření pozic ve vyhledávačích a zkopírujte je do buňky A2 v listu SERP Position.

POZOR: Opět zachovejte první řádek v listu a funkce ve sloupcích I a J.

Pokud jste všechno udělali správně, za pár vteřin by se vám měl automaticky v prvním listě Statistics vygenerovat graf s počtem titulků, které Google přepsal (hodnota Yes).

Kolik titulků Google přepsal

Na obrázku výše vidíte, že 58 titulků (což představuje 4,6 % z celkového počtu kontrolovaných titulků) Google přepsal na jiné. 

Pod grafem potom najdete tabulku s výpisem těchto rozdílných titulků, které Google přepsal. 

Seznam přepsaných titulků od Google

5. Práce s výstupem

Tyto 2 sloupce s přepsanými titulky z Google (G) a s původními titulky (I), které máte nastavené na webu, potom můžete zkopírovat a vložit do nástroje na porovnání znaků, abyste přesně viděli, které znaky vám Google v titulku změnil. 

Porovnání znaků

Jak opravit přepsané titulky? 

Neexistuje 100% návod jak “donutit” Google, aby zobrazil titulek, který chcete. Můžete mu však pomoci s lepším pochopením obsahu dané stránky, ze které titulek generuje. 

Jedním z řešení může být mírné upravení titulku, případně upravení H1 tagu (ze kterého často generuje titulek) na stránce a následně odeslání stránky na reindexování v Google Search Console

Tím pádem se může stát, že Google vezme a začne používat váš nový titulek do doby, až znovu kompletně zanalyzuje obsah na dané stránce a přegeneruje titulek podle sebe. 

Doporučujeme přečíst si i tento článek: https://ondrejmeier.cz/google-title-tag-update/, v němž Google Title Tag Update podrobně rozebírá Ondřej Meier a najdete v něm reálné příklady a jejich řešení.  

Podobné články
Obrázek článku
SEO Copywriting
5 minut čtení
Jak najít nová klíčová slova pomocí GSC a MM
V tomto návodu se podíváme na to, jak objevit nová klíčová slova pomocí Google Search Console a Marketing Mineru,…
Obrázek článku
SEO
8 minut čtení
Kanibalizace klíčových slov
Kanibalizace klíčových slov (z anglického keyword cannibalization) je stav, kdy si ve výsledcích vyhledávání konkurují…
Obrázek článku
SEO
9 minut čtení
Co je SEO? Optimalizace pro vyhledávače v 2024
SEO je zkratka z anglického Search Engine Optimization (v překladu optimalizace pro vyhledávače). Překlad do češtiny…
Komentáře






}


Vyzkoušet zdarma