SEO Copywriting

Čo sú kľúčové slová + stav SK vyhľadávania v 2024

7 minút čítania
19. 7. 2021
Obsah

Rozhodli sme sa vytvoriť výskum o vyhľadávaní kľúčových slov na Slovensku. Chcete vedieť, ktoré kľúčové slová sú najhľadanejšie na Slovensku? Prípadne koľkoslovné spojenia sa najčastejšieho hľadajú alebo ako sú na tom long-tail kľúčové slová?

Potom ste tu správne!

INFO: Pokiaľ vás zaujíma stav vyhľadávania kľúčových slov v Česku, môžete si prečítať starší článok za rok 2018 alebo aktualizovaný za rok 2021 v novom formáte Web Stories

V tomto článku sa tiež pozrieme na všetko dôležité, čo potrebujete vedieť o kľúčových slovách a o tom, ako môžu pomôcť zvýšiť vašu viditeľnosť vo vyhľadávaní. Dozviete sa tiež o rôznych spôsoboch pridávania kľúčových slov na váš web a o tom, ako nájsť vyhľadávané frázy, ktoré používa vaša cieľová skupina.  

Čo sú kľúčové slová?

Kľúčovými slovami sa najčastejšie označujú frázy, ktoré používatelia zadávajú do vyhľadávačov. Teda frázy, ktoré vyhľadávače pre používateľov spracovávajú a poskytujú im na ne odpovede. Najčastejšie sa toto označenie používa v oblasti online marketingu. 

Sú spojovacím bodom medzi dopytmi používateľov a webovými stránkami. Kľúčové slová pomáhajú vašej webovej stránke zobrazovať sa na ne vyhľadávačoch a zároveň poskytujú odpovede na otázky, ktoré ľudia kladú.

Overte si hľadanosť kľúčového slova:

Prečo sú kľúčové slová dôležité pre SEO?

Kľúčové slová sú jednou z najdôležitejších častí SEO. Sú dôležitým faktorom hodnotenia, pretože kľúčové slová pomáhajú informovať vyhľadávače o tom, o čom je vaša webová stránka a aké relevantné témy pokrýva váš obsah. Používanie kľúčových slov vysiela vyhľadávačom silný signál, že váš obsah je vhodnou odpovedou pre vyhľadávaní dopyt používateľa.

Ak pochopíte, aké kľúčové slová používa vaša cieľová skupina na vyhľadávanie, môžete vytvoriť užitočný obsah, ktorý sa im bude páčiť.

Kam pridať kľúčové slová?

Existuje veľa miest, kde môžete na svojej webovej stránke použiť kľúčové slová. Nechcete však nimi svoje webové stránky preplniť

Na začiatku môže byť lákavé napchať kľúčové slová a kľúčové frázy všade do obsahu, aby ste oklamali vyhľadávače a zaradili ho vyššie. Tým však skôr poškodíte svoju viditeľnosť vo vyhľadávaní, než aby ste ju zvýšili.  

Namiesto toho zvážte pridávanie kľúčových slov tam, kde sa prirodzene hodia ako napríklad:

  • Titulok stránky
  • Meta popis
  • Nadpisy a podnadpisy
  • URL adresa
  • ALT text pre obrázky
  • Kategórie a popisy produktov

MM TIP: Viac informácií o používaní kľúčových slov nájdete v našom článku o on-page SEO.

Prečo vlastne riešiť hľadanosť kľúčových slov? 

Analýza kľúčových slov a obecne práca s dátami o hľadanosti kľúčových slov je jedným zo základných kameňov úspešného online marketingu. Dáta o hľadanosti môžu veľa napovedať o správaní sa používateľov, ich prioritách a zámeroch pri nakupovaní.

Primárne sú tieto podklady dôležité pre copywriterov, SEO a PPC špecialistov, ktorí s kľúčovými slovami pracujú denne. Kľúčové slová a ich hľadanosť môžu pomôcť pri nasledujúcich procesoch::

  • Návrh architektúry webu (hľadanosť/priorita kategórií, hľadané filtrácie…)
  • Naskladnenie alebo pridanie produktov do e-shopu (novo hľadané produkty)
  • Tvorba a optimalizácia PPC kampaní
  • Návrh na tvorbu nového obsahu (novo hľadané témy, riešenie problémov používateľov…). Odporúčame pozrieť si náš návod: Ako nájsť nové kľúčové slová pomocou MM a GSC.
  • ... a mnoho ďalších.

Najhľadanejšie kľúčové slová na Slovensku

Na obrázku nižšie nájdete najhľadanejšie kľúčové slová na Slovensku vo vyhľadávači Google za rok 2020, vrátane ich priemernej mesačnej hľadanosti v tomto vyhľadávači. 

Najhľadanejšie kľúčové slová na Slovensku 2021

Medzi najhľadanejšími frázami na Google jasne figurujú najviac používané služby:

  • Facebook
  • YouTube

Ďalej služby priamo od Google:

  • Gmail
  • Prekladač - v TOP 10 je aj verzia bez diakritiky -> prekladac

Veľkú časť tiež tvoria slovenské weby:

  • Bazos
  • Topky
  • Pokec

Zaujímavosti

Napriek tomu, že je Facebook už dlhšiu dobu najhľadanejším slovom na Slovensku, tak trend vyhľadávania každým rokom mierne klesá. Vidieť to môžete aj na grafe z Google Trends: https://trends.google.com/trends/explore?q=facebook&geo=SK

Spôsobené to môže byť rôznymi škandálmi, ktoré Facebook v poslednom období zažíva a tiež aj nástupom nových sociálnych sietí (TikTok, Clubhouse…).

Naopak najväčší nárast v TOP 10 zaznamenali Topky, ktorým to vynieslo 4. pozíciu. Vďačiť za ňu môžu hlavne koronavírusu, kde na Topkách sa nachádzali najnovšie informácie, grafy a aktuálne opatrenia. 

Vidieť to aj na tomto grafe z Google Trends: https://trends.google.com/trends/explore?date=2020-01-01%202021-01-01&geo=SK&q=topky - kde je vidieť veľký nárast v 3. mesiaci, kedy u nás začínala prvá vlna pandémie a tiež aj v na prelome 10. a 11. mesiaca, kedy začínala druhá vlna. 

Hľadanosti kľúčových slov podľa dĺžky a počtu slov

Zaujímavejší pohľad na hľadané kľúčové slová nám ponúka analýza ich dĺžky a počtu slov.

Slováci najčastejšie hľadajú frázy o dĺžke 3 slov, ale najhľadanejšími sú jednoslovné výrazy

Z pohľadu počtu písmen je najčastejšia dĺžka frázy 15 písmen. Najhľadanejšie slová však majú dĺžku 8 písmen.

INFOGRAFIKA NA STIAHNUTIE

Detailné dáta si môžete pozrieť na grafoch nižšie:

Hľadanosť podľa počtu slov

Najhľadanejšie sú jednoslovné výrazy.

Hľadanosť fráz podľa počtu slov

Počet rôznych hľadaných fráz podľa počtu slov

Slováci najčastejšie hľadajú frázy o dĺžke 3 slov.

Počet hľadaných kľúčových slov podľa počtu slov

Hľadanosť podľa dĺžky slova

Najhľadanejšie slová majú dĺžku 8 písmen.

Celková hľadanosť kľúčových slov podľa počtu znakov

Počet rôznych hľadaných fráz podľa počtu znakov

Z pohľadu počtu písmen je najčastejšia dĺžka fráz 15 písmen.

Počet hľadaných fráz podľa počtu znakov

Z grafov je vidieť, že približne 90 % hľadaných fráz má do 25 znakov a 5 slov. Z toho vyplýva, že používatelia z väčšej časti hľadajú cez krátke frázy (drvivá väčšina hľadaných fráz má do 3 slov), ale veľmi často chcú pomerne komplexnú odpoveď.

To vysvetľuje aj orientáciu vyhľadávačov, ktorý sa v poslednej dobe snažia viac zameriavať na komplexnejší obsah/odpovede na používateľské dopyty. Teda často vracajú dlhší obsah alebo agregáciu dát z iných webov (napr. porovnávače…) a tiež aj vo forme rôznych SERP rozšírení, ako napríklad featured snippet.

Ako sú na tom long-tail kľúčové slová?

Podľa pradávnych poučiek SEO špecialistov sa vravelo, že veľmi hľadané je iba malé množstvo fráz. Väčšinu hľadanosti ale tvoria špecifickejšie frázy s nižšou hľadanosťou, tzv. long-tail kľúčové slová

Je tomu naozaj tak? V skratke: Áno a dáta to naozaj potvrdzujú.

Prvých 1 000 najhľadanejších fráz tvorí iba 27 % celkového objemu vyhľadávania a prvých 10 000 najhľadanejších iba 39 % z celkového objemu. Potvrdzuje sa teda, že long-tailové frázy naozaj tvoria väčšiu časť vyhľadávania.

Čo je však na grafe vyššie vidieť, je fakt, že nie vždy sú long-tailové frázy zložené z veľkého množstva slov (alebo veľkého množstva písmen). 

Ako získať hľadanosť kľúčových slov?

Na Slovensku dominuje jediný vyhľadávač a tým je Google. Pre získanie hľadanosti kľúčových slov z tohto vyhľadávača môžete použiť interný nástroj od Google - Google Keyword Planner (Plánovač kľúčových slov), v ktorom však nezískate presné hľadanosti a v niektorých prípadoch dokonca nevracia žiadne dáta

Výhodou Marketing Mineru je nie len to, že môžete rýchlo získať hľadanosť kľúčových slov aj pre väčšie objemy, ale aj fakt, že získava presné hľadanosti. Čo to znamená?

V prípade, že nemáte v Google Ads preinvestované dostatočné množstvo peňazí (presná hodnota nie je známa), tak vám nevráti hľadanosť kľúčových slov, ale iba rozsahy (ako 1-100, 100-1000, 1000-10000 a pod…)

A keď už máte preinvestované dostatočné množstvo peňazí v Google Ads, tak dáta, ktoré uvidíte v Google Keyword Planner sa netýkajú konkrétneho kľúčové slova, ale jeho clusteru. Čo to znamená? 

Napríklad, že keď vám ku kľúčovému slovu pračka vráti hľadanosť 10 000, tak do tejto hľadanosti patria aj všetky podobné verzie danej frázy, ako napríklad: pracka, pracky, pračky… Nedostanete sa tak k reálnej hľadanosti konkrétneho kľúčového slova, ale iba jeho clusteru (zhluku slov).

Marketing Miner však používa click-stream dáta k analýze toho, aká je reálne hľadanosť za jednotlivými frázami a dokáže vám tak dodať presnú hľadanosť konkrétnej varianty slova.

V tabuľke nižšie vidíte porovnanie hľadanosti kľúčových slov, ktoré vracia Marketing Miner a ktoré Google Ads. 

Fráza Hľadanosť Marketing Miner Hľadanosť Google Ads
pračka 1 300 6 600
pracka 3 200 6 600
pračky 1 100 6 600
pracky 3 100 6 600
youtube 3 874 000 4 090 000
ytube 3 700 4 090 000
ak47 480 0
mapa koronavírusu 8 000 0

Viac informácií o tejto problematika si môžete prečítať v tomto článku.

Ako získať hľadanosť kľúčových slov pomocou Marketing Mineru

V Marketing Miner existujú dva spôsoby, ktoré môžete využiť na získanie dát o kľúčových slovách:

  • Keyword profiler - pokiaľ potrebujete rýchlo získať hľadanosť pre menšie množstvo kľúčových slov, odporúčame využiť Keyword profiler.
  • Miner Hľadanosť kľúčových slov - ak potrebujete získať hľadanosť pre väčšie množstvo slov, odporúčame využiť Miner Hľadanosť kľúčových slov v sekcií Reporty.

Keyword profiler

K rýchlej analýze hľadanosti kľúčových slov môžete využiť Keyword profiler. Ten vám okrem hľadanosti, CPC, medziročnej zmeny hľadanosti a trendovosti vráti aj návrhy podobných kľúčových slov (vrátane otázok, trendujúcich a nových kľúčových slov):

Keyword profiler Marketing Miner

Overte si hľadanosť kľúčového slova:

INFO: Podrobné informácie o tom, aké sekcie obsahuje Keyword profiler nájdete v tomto článku: https://help.marketingminer.com/sk/kategoria/keyword-profiler-sk/.

Miner Hľadanosť kľúčových slov - sekcia Reporty

Pokiaľ potrebujete získať hľadanosť pre veľké množstvo kľúčových slov, odporúčame vám využiť Miner Hľadanosť kľúčových slov v sekcií Reporty. 

Prejdite vpravo hore na tlačidlo Vytvoriť report -> zvoľte Kľúčové slová -> vložte dataset kľúčových slov, zvoľte správny trh a stlačte Ďalší krok -> v poslednom kroku zvoľte Miner Hľadanosť fráz a stlačte Získať dáta.

Hľadanosť fráz

Report sa vám začne spracovávať a pre tisícky slov by mal byť dokončený behom pár minút. 

INFO: Podrobné informácie o tom, ako si vytvoriť report na získanie hľadanosti krok za krokom a ako pracovať s výstupmi nájdete v tomto návode: https://help.marketingminer.com/sk/clanok/hladanost-klucovych-slov/.

Ako nájsť tie správne kľúčové slová pre svoj web

Najlepšie kľúčové slová sú také, ktoré majú vysokú relevanciu, majú veľkú hľadanosť a zároveň nízku konkurenčnosť v organických výsledkoch vyhľadávania. Na tieto frázy je potom jednoduché dostať sa na popredné priečky vyhľadávania a získať tak relevantnú návštevnosť.

Na získanie hľadanosti môžete použiť miner hľadanosť kľúčových slov a na získanie konkurenčnosti zase miner konkurenčnosť fráz.

Akonáhle budete mať dáta získané, môžete na výpočet potenciálu kľúčového slova použiť nasledujúci vzorec:

Hľadanosť / Konkurenčnosť = Potenciál slova

Čím vyšší potenciál slova, tým väčšiu prioritu by v rámci vašej obsahovej stratégie malo dané kľúčové slovo mať.

Kde potom používať kľúčové slová z pohľadu SEO

Z pohľadu SEO je najlepšie písať obsah prirodzene a zamerať sa na prínosnosť obsahu pre používateľov. Vyhľadávače už v dnešnej dobe používajú NLP (Natural Language Processing), teda technológie, ktoré umožňujú porozumieť textu.

Nemá preto zmysel akokoľvek opakovať kľúčové slová (keyword stuffing) v obsahu textu (a už vôbec nie v presnej zhode), ale lepšie je zamerať sa na tvorbu komplexnej odpovede pre používateľov.  

Metodika výskumu a zdroje dát

Výskum je založený na dátach nástroja Marketing Miner, ktorý aktuálne obsahuje databázu viac než 8 miliónov hľadaných kľúčových slov pre slovenský trh. Analýza prebiehala nad frázami, u ktorých je určená mesačná hľadanosť vyššia ako 3. Pre určenie hľadanosti sa používali click-stream dáta.

Komentáre






}


Vyskúšať zadarmo