Digitální marketing

Jak ušetřit hodiny automatizací vašeho podnikání v roce 2024?

11 minut čtení
10. 3. 2022
Obsah

Provozování vlastního podnikání je v roce 1922 velkou výzvou. Jedním z největších problémů podnikatelů je nedostatek času. Denní firemní povinnosti mohou být ohromující. Máte pocit, že trávíte více času světskými úkoly než strategií nebo rozvojem podnikání? Zaostávají ve vaší společnosti prodejní výsledky, protože není dostatek času na důslednou realizaci plánovaných aktivit? 

Předpokládejme, že jste na některou z výše uvedených otázek odpověděli „ano“. To je známka toho, že potřebujete něco, co vám pomůže odstranit opakující se úkoly. Automatizace je řešení! Naštěstí v roce 2022 můžete automatizovat téměř jakoukoli oblast svého podnikání. To vám ušetří spoustu času a peněz a výrazně zvýší vaši produktivitu. V tomto článku najdete několik inovativních nápadů pro automatizované podnikání. Díky nim se vyhnete monotónním úkolům a budete se moci soustředit na rozvoj vaší firmy.

Co je to vlastně automatizace podnikání? 

Začněme trochou teorie… 

Automatizace procesů je využití technologie ke zlepšení výkonu každodenních úkolů. To se může týkat téměř všech oblastí, tj. managementu, marketingu, financí nebo IT. Použití automatizace výrazně urychluje uzavírání mnoha opakujících se (a často náročných) ručních prací.

Co získáte automatizací svého podnikání?

Jak jsme již zmínili, automatizované obchodní procesy vám šetří čas a peníze… Tím ale výhody automatizace nekončí! 

Mezi hlavní výhody automatizace patří:

Lepší pracovní tok

Proces podnikové automatizace zlepší pracovní tok ve vaší společnosti. Zaměří se na důležitější úkoly bez plýtvání časem, motivací a energií na monotónní činnosti.

Vyšší efektivita

Automatizace vašich obchodních procesů je skvělý způsob, jak zvýšit produktivitu. Majitelé společností i zaměstnanci již nemusí plýtvat energií opakováním prací, tj. vyplňováním tabulek. Místo toho se tým může soustředit na hledání nových způsobů, jak oslovit zákazníka, větší prodej, zkrátka obchodní růst.

Eliminujete chyby

Většina chyb při zpracování dokumentů a zadávání dat je výsledkem lidské chyby. Zpráva Marketwire ukázala, že lidská chyba způsobuje obrovskou ztrátu produktivity. Z tohoto důvodu některé americké a britské společnosti vykázaly za rok ztráty až 37 miliard USD. Automatizované zpracování dat vám umožní odstranit všechny problémy jednou provždy.

Snížení nákladů

Automatizace podnikání je investicí, která má vysoce pozitivní dopad na vaše konečné zisky a náklady. Vylepšení, která přináší technologie, jsou účinným způsobem, jak snížit náklady spojené s provozem i malého podniku. Pracujete rychleji a utrácíte méně (nebo vůbec) za externí specialisty.

Lepší zákaznická zkušenost

Dnešní zákazníci požadují rychlé reakce a dokonalé služby. Pokud jim toto vaše společnost neposkytne, budou soutěžit. Implementace automatizace vám pomůže splnit rostoucí očekávání zákazníků a přivede zákaznický servis na nejvyšší úroveň! Díky automatizovaným řešením můžete výrazně zlepšit komunikaci se zákazníky. Například chatboti na vašem webu zvýší rychlost odezvy na dotazy uživatelů. Díky tomu se uživatelé budou rádi vracet na váš web, čímž se zvýší šance, že se stanou vašimi zákazníky. 

Spokojení spolupracovníci :)

Automatizace není jen velkým pomocníkem pro majitele firem. Spolupracovníci i zaměstnanci jsou díky ní také spokojenější se svou prací. Přibližně v 60 % povolání může automatizace usnadnit alespoň odpovědnost na dané pozici. Díky tomu může být každodenní práce marketérů, analytiků, IT specialistů a mnoha dalších zaměstnanců mnohem jednodušší a efektivnější.

Typy podnikové automatizace

Zde jsou uvedeny typy automatizace, které vám pomohou zlepšit nejkritičtější oblasti vašeho podnikání. Zvažte, které z nich poskytnou vaší společnosti největší výhody!

Marketing Automation

Téměř nikdo si nemyslí, že na marketingu nezáleží. Marketingové aktivity jsou bohužel nákladné, zejména časově náročné. Jeho automatizace se proto může ukázat jako nejziskovější! Platformy pro automatizaci marketingu vám pomohou měřit a analyzovat výsledky vaší společnosti, usnadňují získávání potenciálních zákazníků a podporují konverzi promo kampaní. Díky tomu může marketing společnosti ovládat pouze 1 člověk bez velkého úsilí.

Automatizace účetnictví a financí

Podnikání znamená byrokracii. Ať se vám to líbí, nebo ne; nevyhnete se tomu.

Ale díky účetnictví a finanční automatizaci si to můžete usnadnit a ušetřit spoustu času. A pamatujte, čas znamená peníze. To vám umožní urychlit správu plateb, fakturaci a zpracování dat.

Automatizace zákaznické podpory

S ní jste se již setkali například ve Facebook Messengeru. Automatizované odesílání textových zpráv na sociálních sítích výrazně zkracuje čekací dobu zákazníků, kteří tam hlásí různé problémy. Automatické zprávy typu: 

  • „Děkujeme za váš zájem“
  • „Odpovíme, jakmile to bude možné“ 
  • „Náš konzultant se vám za chvíli ozve“ 

jsou osvědčeným a efektivním způsobem, jak zvýšit kvalitu zákaznické podpory.

Automatizace elektronického obchodu

Automatizovaná řešení elektronického obchodu vám poskytnou větší kontrolu nad nákupním procesem a povzbudí více kupujících k návratu. A koupit znovu. Pozorovali jste to zákazníci stále častěji opouštějí své nákupní košíky ve vašem obchodě? Možná pro ně nakupování ve vašem obchodě není intuitivní nebo se potýkají s problémy. Automatizace nákupní cesty je způsob, jak uživatelům co nejvíce usnadnit nákupní proces a povzbudit je k návratu do vašeho obchodu. Automatizovaná řešení, tedy žádost o vyjádření po nákupu, vám umožní vybudovat pozitivní image vaší značky. 

Jak zavést automatizaci v nejdůležitějších oblastech vašeho podnikání? Nápady + nástroje

Automatizaci lze implementovat v mnoha oblastech podnikání – od řízení zaměstnanců, prodeje, služeb zákazníkům až po účetnictví. Před výběrem konkrétních automatizačních nástrojů je však vhodné zvážit, které oblasti vašeho podnikání je nejvíce potřebují. Pak ušetříte nejvíce. Nemáte nápady na automatizaci vašeho podnikání? Pojďme se tedy podívat na pár nejoblíbenějších oblastí, kde firmy často využívají služby automatizace.

1. Komunikace a plánování 

Komunikace je další důležitou oblastí, která díky automatizaci zlepší fungování vaší společnosti. Zde jsou nápady pro automatizaci plánování a komunikace:

Meetings

Systémy nebo platformy pro automatizaci schůzek vám pomohou zlepšit plánování obchodních schůzek s klienty nebo kolegy. Můžete to udělat pomocí nástrojů jako Calendly nebo Acuity. Automatizované plánování je způsob, jak se vyhnout plýtvání časem hledáním optimálního času pro schůzku. Potenciálnímu zákazníkovi pošlete odkaz na váš Calendly a klient si vybere nejvhodnější dobu, ve kterou si můžete promluvit.

Správa úkolů 

Pomocí nástrojů pro správu úkolů, jako je Asana nebo Trello, můžete snadno přidělovat úkoly, sledovat pokrok svých zaměstnanců nebo organizovat svou práci na projektech. Tímto způsobem také získáte zpětnou vazbu od klientů pro rychlejší provádění příkazů. Sdílejte úkol s vybranými lidmi ve vašem týmu, abyste získali aktualizace stavu projektu nebo komentáře v reálném čase. Kromě toho tyto nástroje automaticky odesílají zprávy s připomenutím a upozorněním členům týmu přiřazeným k projektu, což zajišťuje, že žádný úkol nezmeškáte.

2. Digitální marketing

Díky využití technologií je možné sledovat a analyzovat chování zákazníků a vytvářet marketingové procesy, které sjednocují zákaznický servis v mnoha kanálech. Automatizovaný digitální marketing je způsob, jak zaujmout své publikum a proměnit je v zákazníky. Zde je několik příkladů automatizace online marketingu:

Automatizace pošty

Programy automatizace e-mailového marketingu vám pomohou maximalizovat váš prodej. Díky takovým řešením budete efektivně spravovat e-maily a získáte úplnou kontrolu nad komunikací s leady a zákazníky. Programy vám umožní posílat personalizované e-mailové zprávy v reálném čase na základě akcí zákazníka, tj. spuštěných e-mailů, a řídit proces předplatného. Pomocí automatizace e-mailového marketingu můžete posílat různé následné e-maily na základě konkrétního chování uživatelů. Získáte také přístup ke statistikám, abyste věděli, jaké oblasti je třeba zlepšit, abyste dosáhli lepších výsledků.

Zde jsou příklady zpráv, které můžete automaticky zasílat svým zákazníkům, abyste ušetřili drahocenný čas:

  • Uvítací zpráva – Uvítací e-mail můžete použít například po přihlášení k odběru newsletteru. Je to skvělý způsob, jak pozvat své publikum, aby lépe poznalo vaši značku.

Příklad automatické uvítací zprávy může vypadat takto: 

Vítejte na [název značky]! Děkujeme, že jste se přihlásili k odběru našeho newsletteru! ❤️

Nebojte se ve své zprávě použít emotikony. Díky tomu zahřejete image značky a pozitivně vyniknete.

Níže je uveden příklad uvítacího e-mailu používaného společností Virgin America. 

Welcome email Virgin America

Uvítací e-mail od Virgin America.

  • E-mail s poděkováním – je to skvělý způsob, jak poděkovat zákazníkovi za nákup nebo připojení k newsletteru. Používejte jednoduché fráze jako „Děkujeme za nákup“ nebo „Jsme rádi, že jste se k nám přidali“. Můžete také použít děkovný e-mail k povzbuzení zákazníka, aby doporučil vaše produkty přátelům. Tento nápad byl použit v děkovné zprávě od Harryho, který navíc nabídl propagační kód na jejich nákup, který mohou využít jejich přátelé. 

Email s poděkováním

Děkovný e-mail v Harry's.

Konverze

Dobře promyšlená a navržená vstupní stránka (LP) je hnací silou každé úspěšné kampaně. Co ale znamená dobře navržený? Jde o LP, které návštěvníky navede k nákupu nebo přihlášení k odběru newsletteru. Samozřejmě vytvořit takovou landing page ručně by byl oříšek. Naštěstí některé nástroje automatizují vytváření vstupních stránek, takže je extrémně snadné vytvořit vstupní stránku na vysoké úrovni. Mluvím o tvůrcích stránek. Rychle vytvoříte pozoruhodnou vstupní stránku díky široké nabídce šablon optimalizovaných pro prodej a snadnému použití. To bude mít obrovský dopad na výsledky vaší kampaně!

Osvědčeným nástrojem pro tvorbu stránek a vstupních stránek je BOWWE. Tento tvůrce drag-and-drop bez kódování dělá stránky tak dobrými, jako je ručně vytvořil webový vývojář! Díky tomu mají všechny stránky vytvořené v tomto builderu vyšší hodnocení na Googlu, rychleji se načítají a jsou plně responzivní!

Ukázka landing page

Šablona vstupní stránky inzerující událost.

Navíc u BOWWE můžete vytvořit neomezený počet vstupních stránek v rámci jedné domény (a jednoho plánu). Builder umožňuje tvořit všemi možnými způsoby – od začátku, pomocí stovek šablon nebo 570+ hotových sekcí nebo bloků a umístěním vlastního kódu (pokud jej máte).

3. Lead Acquisition

Automatizace generování leadů vám umožní budovat lepší vztahy s potenciálními zákazníky od samého začátku. Díky tomu mohou být klíčové procesy nejdůležitější pro B2B marketing velmi intuitivní. Automatizace marketingu v této oblasti vám pomůže efektivně řídit procesy získávání zákazníků ve vaší společnosti bez externí pomoci obchodníků.

Zde jsou příklady automatizace v oblasti správy potenciálních zákazníků:

Péče o potenciální zákazníky

Pomocí programů pro správu potenciálních zákazníků můžete vytvořit databázi kontaktů. Program vám umožní importovat databázi s kontakty a nakonfigurovat automatické odesílání e-mailů na ně. Navíc si budete moci nastavit podrobné pokyny pro přepravu, např. pokud daný kontakt neodpoví do 3 dnů, obdrží další e-mail.

Jak vidíte, díky marketingové automatizaci můžete odesílat různé zprávy příjemcům v různých fázích tzv. zákaznické cesty. A tak časem potenciální zákazník získá více informací o prodeji. A vaše akce budou mnohem efektivnější!

Jak na to?

Automatizované formuláře

Registrační formuláře představují způsob, jak automaticky sbírat data o potenciálních zákaznících. Fungují automaticky: návštěvníci webu vyplní formulář a data skončí ve vaší databázi. Díky tomu si rychle rozšíříte databázi kontaktů. Shromážděné informace vám pomohou identifikovat a segmentovat návštěvníky vašeho webu. Můžete je rozdělit do demografických kategorií (věk, pohlaví, místo bydliště) nebo behaviorálních (aktivity na webu, nákupní zvyklosti) a směřovat k nim různá sdělení přizpůsobená tomu, kdo jsou a jaké mají zvyky. Pak dosáhnete mnohem lepších výsledků!!

Automatizovaný formulář

Tento formulář můžete umístit na své webové stránky vytvořením účtu u BOWWE. Formuláře lze propojit s jakýmkoli CRM systémem

4. SEO analýza

Podniky mohou zlepšit analýzu a měření výsledků pomocí automatizace zpracování dat a SEO. 

SEO je zásadní pro nalezení a udržení nových návštěvníků, pokud jde o marketing. Tento proces je bohužel časově velmi náročný. Jak začít? Používejte programy a nástroje, které vám usnadní práci na SEO ve vaší firmě. Pomohou vám maximalizovat produktivitu a užívat si vysoce kvalitních výsledků. Zde jsou některé z nejdůležitějších příkladů automatizace SEO:

Klíčová slova

Analýza klíčových slov je základním krokem, který by neměl být přehlížen. Vhodně zvolená klíčová slova a fráze vám pomohou dosáhnout vyššího hodnocení webu. Provedení důkladné analýzy klíčových slov je však časově náročné. Použití automatizace analýzy klíčových slov vám pomůže urychlit proces. Automatický nástroj vám ukáže hodnotu jednotlivých klíčových slov, navrhne podobné longtailové fráze a umožní vám zobrazit statistiky. Díky tomu budete dělat ta nejlepší rozhodnutí pro vaše podnikání.

Sledování klíčových slov

Sledování trendů klíčových slov je velmi důležité, protože vám umožňuje vybrat si nejlepší taktiku SEO pro vaše podnikání. Díky SEO automatizaci můžete po zadání různých klíčových slov do výsledků vyhledávání rychle zkontrolovat, kde se váš web zobrazuje. Můžete také sledovat změny a vyvozené závěry použít k upřesnění marketingové strategie.

Analýza zpětných odkazů

Jedním ze způsobů, jak vyhledávače ověřují, které stránky jsou nejdůvěryhodnější, je podívat se, kolik odkazů na ně je. Čím více odkazů na stránku, tím je hodnotnější, a proto se umisťuje výše ve výsledcích vyhledávání. Obvykle je nejlepším způsobem, jak získat více odkazů, stát se autoritou ve svém výklenku. 

Analýza zpětných odkazů vám umožňuje zkontrolovat, kdo odkazuje na váš web a jakou kvalitu odkazů má. Ruční analýza zpětných odkazů je bohužel časově velmi náročná a vyžaduje odborné znalosti. S pomocí automatizačních nástrojů nebudete potřebovat odborné znalosti ke zlepšení SEO vašeho webu a dosažení co nejvyšší pozice ve vyhledávání.  

Závěrem: Jak vybrat ty nejlepší nástroje pro automatizaci procesů?

Dnes je k dispozici mnoho automatizačních nástrojů, které vám mohou pomoci zjednodušit pracovní postup vaší společnosti. To však neznamená, že každé zařízení je pro vás to pravé. Na co se zaměřit při výběru nejlepšího řešení automatizace pro vaši společnost? 

Zde jsou funkce, které by komplexní automatizační systémy měly mít, aby přinesly očekávané výsledky:

  • Přístup k intuitivně prezentovaným datům – pokud automatizační systém poskytuje přístup ke statistikám vašeho webu, získáte v reálném čase přehled o tom, kolik lidí navštěvuje váš web a jaký obsah je nejoblíbenější.     
  • No-Code – věnujte pozornost tomu, zda automatizační platforma vyžaduje dovednosti kódování. Vyplatí se vybrat automatizované systémy, jejichž funkce můžete používat bez kódu. Řešení Low-Code nebo No-Code zvyšují efektivitu podnikání o 50–90 %.
  • Další možnosti – vyberte si nástroj s dodatečnými aplikacemi pro ještě větší podporu vašeho podnikání

Nástroje pro automatizaci e-mailového marketingu:

Existuje mnoho nástrojů pro automatizaci e-mailového marketingu. Nejoblíbenější z nich, jako je FreshMail nebo MailChimp, vám umožní přesně oslovit vaše příjemce. Díky funkcionalitám výše zmíněných nástrojů plně automatizujete zasílání zpráv zákazníkům, tvorbu newsletterů nebo správu mailing listů. 

Nástroje, které vám pomohou implementovat automatizaci online marketingu:

Digital Marketing Automation vám pomůže rychle implementovat marketingové strategie ve vaší společnosti a promítnout se do prodejních výsledků. Oblíbené platformy pro automatizaci marketingu, jako jsou:

vám umožní úspěšně vést marketingové kampaně pomocí e-mailů, vstupních stránek, newsletterů nebo mobilních zařízení.

Díky tvůrcům webu bez námahy vytvoříte profesionální, krásný web, online portfolio nebo vstupní stránku a proměníte své návštěvníky v platící zákazníky. BOWWE také nabízí nepřeberné množství dokonale integrovaných a bezproblémových instalačních aplikací, které se integrují s webem a zvyšují jeho ziskovost. Mezi tyto aplikace patří Portfolio, Recenze, Poukazy.

Nástroje nezbytné pro automatizaci SEO:

Na trhu je dnes mnoho SEO programů s různými schopnostmi. Mezi nejoblíbenější SEO nástroje v roce 2022 patří Ahrefs, SEMRush nebo Google Search Console

Co vzít v úvahu při výběru nejlepšího nástroje pro automatizaci SEO? Nejprve je dobré zvážit, které funkce budete nejvíce využívat. Je dobré používat jednu platformu pro automatizaci analytických úloh, která vám umožní dosáhnout všech vašich obchodních cílů v této oblasti. Je to lepší řešení než používat více programů pro různé analytické činnosti.

Návrhy klíčových slov v Marketing Miner

Návrhy klíčových slov v Marketing Miner

Komplexní automatizační platformy, tj. Marketing Miner, vám pomohou provést všechny fáze SEO analýzy, od výběru klíčových slov až po sledování výsledků vašeho webu v hodnocení vyhledávačů. 

V roce 2022 zautomatizujte své podnikání!

Opakující se činnosti spojené s provozováním vašeho podnikání každý den vás jen zpomalují. Využijte nápady pro automatizované podnikání, abyste se vyhnuli monotónnímu vyplňování tabulek, a zaměřte se na kreativní práci. Automatizace je možná téměř pro každou oblast vašeho podnikání. Implementace vylepšených řešení problematických oblastí podnikání vám pomůže v rychlém rozvoji vašeho podnikání. Proto vám přejeme, abyste v letošním roce zautomatizovali alespoň jednu oblast provozu vaší společnosti. Přesvědčte se sami, kolik výhod vám to přinese!

Podobné články
Obrázek článku
SEO
7 minut čtení
Google Analytics 4 - jiný pohled na analytiku pro všechny
Google představil v říjnu 2020 novou verzi analytického nástroje pod názvem Google Analytics 4 (též GA4 či GA4 Property…
Komentáře






}


Vyzkoušet zdarma