Novinky a výzkum

Jaký dopad mají na SEO označení sponzorovaných a uživatelských odkazů

6 minut čtení
11. 9. 2019
Obsah

10.09.2019 Google oznámil podporu dvou nových atributů odkazů a změnil tím pohled webmasterů na to, jakým způsobem by měli označovat odkazy na svém webu. Opravdu?

Ale krok za krokem. Těmito atributy jsou rel="sponsored" a rel="ugc", jejich význam je následující:

  • rel="sponsored": Slouží k označení sponzorovaného/reklamního odkazu. Tedy odkazu, který například magazín umístil jako placenou propagaci do článku, nebo zaplaceného banneru v sidebaru.
  • rel="ugc": UGC je zkratka pro “user generated content”, tedy obsah, který je tvořen uživateli webu. Tímto atributem byste tedy měli označovat odkazy, které mohou uživatelé vytvářet sami (například odkazy v komentářích,..)

Abychom tu měli vše pohromadě, popišme si i již dříve podporovaný atribut rel="nofollow":

  • rel="nofollow": tzv. kondom pro roboty. Pokud odkaz označíte tímto atributem, neměl by robot vyhledávače tuto URL použít jako signál k procházení dané URL.

Tyto atributy lze zároveň používat kombinovaně, to znamená, že můžete označovat svůj obsah například pomocí kombinace:
rel="nofollow sponsored"

Co jsou největší dopady této změny

Možná jste si výše všimli, že jsem u rel="nofollow" neuvedl nic o přenosu PageRank ani hodnoty z hlediska odkazu, která byla dříve hodně diskutovaná.

Paradoxně největší přínos tohoto oznámení je v odhalení chování Google k odkazům, označeným jako nofollow. Google veřejně přiznal, že tyto odkazy používá jako jeden ze signálů. Nenapsal sice jaký ani jakým přesně způsobem s nimi pracuje, ale potvrdil, že i odkazy s označením rel="nofollow" mohou mít dopad.

Podle vyjádření Garyho Illyese již nyní Google používá odkazy, označené pomocí nofollow, sponsored a ugc jako “hint” při řazení výsledků vyhledávání. Od března roku 2020 navíc bude některé tyto odkazy používat i pro procházení a indexaci obsahu.

V následujících týdnech proto můžeme díky této změně očekávat fluktuace ve výsledcích vyhledávání.

Proč Google tyto atributy nově podporuje

Jak se naučit lépe odhalovat placené nebo uživatelsky generované odkazy, než nechat webové stránky samotné označit je? Pro Google mohou být tyto atributy dalšími signály, které mohou pomoct k identifikaci těchto druhů odkazů a typů obsahu, který s nimi pracuje, a naučit nad nimi své algoritmy k tomu, aby byly schopny například:

  • Lépe identifikovat placenou inzerci (samozřejmě i tu neoznačenou pomocí sponsored)
  • Lépe identifikovat části obsahu, který je uživatelsky generovaný (nejen odkazy)
  • Nalézt obsah, který byl prozatím skrytý pouze za nofollow odkazy (od března 2020)

Zároveň tento krok odhaluje, že odkazy jsou pro Google stále velmi důležitým a nenahraditelným zdrojem z hlediska určení autority a vazeb mezi jednotlivými dokumenty, na kterém chce nadále pracovat.

Co byste měli udělat na svém webu

Nedělejte zatím nic. Nofollow dále funguje podobným způsobem a plní svou roli. Označením sponzorovaných nebo uživatelských odkazů možná dát Google “hint” k tomu, aby je rozeznal, ale velmi pravděpodobně to na váš web a jeho hodnocení nebude mít žádné dopady (ve srovnání s aktuálně nasazeným nofollow).

Hlavně nepodléhejte panice z toho, že teď každý o tomto téma píše, a nenasazujte plošně tyto atributy. Zatím o nich skoro nic nevíme. Nevímem jak s nimi jako se signálem bude Google nakládat, a nevíme, k čemu všemu je chtějí použít.

Čeho se bojím

Nemohu si odpustit poznámku pod čarou k této aktualizaci v podobě menší obavy. Pokud Google zjistí, že se mu tento typ “hintů” zúročuje, dovedu si představit situace, kdy webmastery bude postupně tlačit do nasazování těchto atributů.

Ať už zavádějícím popisem jejich funkcionality a dopadů (něco jako “podle našich výzkumů weby, které mají tyto atributy nasazené, figurují výše ve výsledcích vyhledávání”, což vlastně neříká vůbec nic o tom, že mají reálně nějaký dopad, ale zní dobře pro webmastery), nebo i silou. Třeba za použití manuálních penalizací, které rozdají jak na běžícím páse s minimálním dopadem, ale donutí tím webmastery se zajímat o jejich odkazy a nechávat je je označovat.

Ale snad to je neoprávněný strach, aneb…”Google, don’t be evil”.

Zajímavé zdroje k článku:

Podobné články
Obrázek článku
SEO Link building
5 minut čtení
Analýza viditelnosti webu konkurence na jeden klik s Marketing Minerem
V Marketing Mineru máme velkou novinku. A je to pecka! Představujeme vám nový doménový profiler.   Chci si…
Obrázek článku
SEO Novinky a výzkum
12 minut čtení
Jak pomocí Barnacle SEO zvýšit (nepřímou) návštěvnost z vyhledávání
Co je to Barnacle SEO a jak pomocí něho zvýšit návštevnost webu se dozvíte v tomto článku. Jak pomocí Barnacle SEO…
Obrázek článku
SEO Link building
15 minut čtení
Analýza konkurence zdarma – jak na ni a jaké nástroje použít
Víte, kdo jsou vaši hlavní konkurenti? Jaké jsou jejich hlavní zdroje úspěchu, díky čemu jsou viditelní a jak si vedou…
Komentáře






}


Vyzkoušet zdarma